De cirkelsjaal

Hoewel ik er eigenlijk van hou om eerst het ene af te werken en dan aan iets nieuws te beginnen, loopt het hier de laatste tijd op dat gebied wat verkeerd. Soms stromen de ideeën gewoon binnen en kan ik door m’n enthousiasme niet wachten om aan iets nieuws te beginnen. Maar kijk,er is eindelijk nog eens iets afgewerkt.

Ik maakte een cirkelsjaal met verschillende steken. Het is de bedoeling om m’n ‘woordenschat’ of ‘stekenschat’ (of hoe noem je dat?) wat uit te breiden dus er zullen allicht nog sjaals passeren in verschillende haaksteken om een beetje te oefenen.

Processed with RookieMovie Fifty Shades Darker (2017)

Voor deze cirkelsjaal gebruikte ik volgend schema:

220 lossen + 2 keerlossen
T1: halve stokjes, cirkel vastmaken met halve vaste
T2: vasten
T3: diamantsteek
T4: vasten
T5: stokjes
T6-7: Roemeense steek
T8: madeliefjessteek
T9: vasten
T10: stokjes
T11-12: Roemeense steek
T13: moesjes
T14: halve stokjes
T15-16: verdraaide Russische steek
T17: stokjes
T18: vasten

Processed with Rookie

Ik gebruikte voor deze sjaal 4,5 bollen Andes-wol, bij Veritas en haaknaald 5,5.

Nog een beetje extra verduidelijking bij volgende steken (ik hoop er zo snel mogelijk foto’s bij te plaatsen):

De diamantsteek:
*1 omslag, de haaknaald insteken onder kopsteek, 1 omslag, een lus trekken, 1 omslag, de haaknaald insteken onder de volgende kopsteek, 1 omslag, een lus trekken, 1 omslag en door de 5 lussen op de haaknaald halen, 1 losse *
! Opgelet bij de volgende toer: de vasten haken door de haaknaald onder elke losse te steken (het aantal steken is verdubbeld).

De Roemeense steek:
Haak een eerste rij vasten. Tweede toer: Op dezelfde kant (automatisch als je in een cirkel haakt) haak je nu vasten door de haaknaald steeds in te steken in de kopsteken van de vorige rij.

De madeliefjessteek:
Haal 3 losse, haaknaald in 2e losse, 1 omslag, lus trekken, insteken in de 1e losse, 1 omslag, een lus trekken, dan nog een lus halen uit elk van de twee volgende steken, 1 omslag en door de 5 lussen op de haaknaald halen, 1 losse. Vervolgens *de haaknaald insteken in het hartje van het voorgaande madeliefje, 1 omslag, lus trekken, insteken in het laatste bloemblaadje, 1 omslag, lus trekken en dan nog een lus trekken in elk der 2 volgende steken, 1 omslag en door de 5 lussen op de haaknaald halen, 1 losse*

De moesjessteek:
*1 omslag, de haaknaald insteken, 1 omslag, lus trekken, 1 omslag, en door de 2 lussen op de haaknaald halen (dit doe je 3 keer op dezelfde steek) 1 omslag, en door de 4 lussen op de haaknaald halen, 1 losse, 1 steek overslaan*

De verdraaide Russische steek:
Rij 1: verdraaide vasten haken = vaste haken maar met een averechtse omslag (door de draad van bovenaf op te nemen met de haaknaald.
Rij 2: verdraaide vasten haken en de haaknaald steeds in te steken onder de kopsteken van de vorige rij.

 

Ik ben alvast heel benieuwd naar jullie resultaten!

← Previous post

Next post →

4 Comments

 1. Hi
  Heel mooi ben bij toer 3 diamant steek maar die ziet er op you tube heel anders uit.
  Dan nog een vraag hoe sluit je een toer en hoe begin je een toer graag hoor ik van u groetjes Joke

  • Dag Joke,
   Dat zou inderdaad kunnen, ik gebruikte voor deze sjaal een oud haakboek (van bij oma op zolder). De benamingen zouden ondertussen wel al eens kunnen veranderd zijn. Kan je verder met de beschrijving van het blogbericht?

 2. Hoi hoi

  Even een vraag over het patroon.
  Bij de Roemeense steek…..staat 2e rij in de kopsteken….dan krijg je toch gewoon weer vasten…? Of hoe moet ik dit doen…

  gr Annette

  • Dag Annette,

   Het is inderdaad een gewone vaste maar je steekt je haaknaald 1 rij onder de rij die je normaal zou haken. Deze steek wordt ook wel de kreeftensteek genoemd, misschien is deze je beter bekend.

Geef een reactie