Vandaag is het World Earth Day en we zitten ook midden in de Fashion Revolution week dus leek het mij perfect om een bericht te schrijven over wasnoten.
wasschillen
Wasschillen? Sinds kort zijn we geleidelijk aan aan het overschakelen op de wasschillen van Seepje. Wasschillen of wasnoten zijn eigenlijk de schillen van de Sapindus mukorossi-vrucht, afkomstig van de Sapindusbomen die groeien in het Himalaya gebergte. De gedroogde schillen bevatten saponine een natuurlijke zeep die reinigt en antibacterieel werkt. Eens de schillen in de wasmachine in aanraking komen met water scheiden ze deze natuurlijke vorm van zeep af. Fantastisch toch! Maar er zijn meer redenen dan enkel dit magisch effect van schillen:

1. Milieuvriendelijk
Wasschillen zijn volledig plantaardig, en echt 100% vrij van chemische bestanddelen, zelfs de bijhorende etherische olie is van biologische afkomst. Na 3X de schillen gebruikt te hebben kunnen ze gewoon op de composthoop, dus ook geen plastic afval!

2. Zacht voor de huid
De saponine in de schillen is een hele zachte vorm van zeep, dus ook heel zacht voor de huid en kledij. Omdat er geen chemische brol in verwerkt zit is het dus een ideaal product voor de gevoelige huid.

3. Fair Trade
Seepje zorgt voor betere werk- en leefomstandigheden voor de boeren in Nepal. Bij de Nepalese schillenboer werken ongeveer 30 werknemers, voornamelijk vrouwen, die allemaal een leefbaar inkomen ontvangen.

4. Natuurbehoud

5. Sociaal verantwoord
De schillen worden in Nederland ingepakt door werknemers van Siza. Dit zijn mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap die het niet eenvoudig hebben om een plaatsje te bemachtigen op de arbeidsmarkt. 

6. Alles in 1
De schillen kunnen gebruikt worden voor zowel de gekleurde als de witte was, maar ook voor wol en zijde.  Daarbovenop zit er van nature een wasverzachter in dus dat betekent nog maar slechts 1 product ipv 5 verschillende soorten wasmiddel. 

7. Propere was
Na een aantal wasbeurten is het overduidelijk, de was is proper! En het ruikt heerlijk, in ons geval, naar lavendel.

Nog eens in een notendop hoe het werkt:
Je stopt 4 hele of 8 halve wasnoten in een katoenen zakje, dit zit ook in je verpakking, en je stopt het zakje in de wasmachine. Indien je dit wenst doe je een 10-tal druppeltjes olie in het wasverzachterbakje, momenteel kan je kiezen uit ochtend-in-het-bos-geur of zomerse vakantie geur.
Na 3 wasbeurten kunnen de schillen gewoon in de tuin gooien of bij het groenafval.
Ik kocht de wasschillen bij Juttu, maar je kan ze ook verkrijgen via de website van Seepje.

Watch Full Movie Online Streaming Online and Download